Kävimme ystäväni kanssa parisen viikkoa sitten katsomassa dokumentti-elokuvan Reindeerspotting-Escape for Santaland, ja pakko myöntää että elokuva teki, ainakin minuun, syvän vaikutuksen.

Tositarina pojasta joka ei kestä elämää, vaan pakenee sitä huumehelvettiin. Päähenkilö on 18-vuotias poika, joka on ajautunut käyttämään huumeita, ja sen seurauksena alkanut myös rötöstellä, jotta saa rahoitettua subutexin käyttönsä. Lopulta päähenkilö Jani, jää kiinni rikoksista, ja silloin hän päättää toteuttaa suuren unelmansa ja lähteä maailmalle. Millaista on huumeiden käyttäjien arki, mistä he unelmoivat? Aluksi Jani ajatteli että kaikki olisi hyvin, kunhan hän vain pääsisi pois kotikaupungistaan Rovaniemeltä. Maailmalla hänen matkansa kohokohta vaikutti olevan se, että subutexia oli tarpeeksi. Lopulta hän haaveili vain omasta pienestä maatilasta ja vaimosta Espanjassa. Jani uskoi voivansa lopettaa huumeiden käytön ulkomailla, mutta kaikki menikin päinvastoin, kaukana kotoa oli helppo turvata tuttuun asiaan, huumeisiin. Varastettujen rahojen loppuessa, edessä oli paluu kotiin ja vankilaan.


Miltä se tuntuu, kun saa ensimmäistä kertaa elämässään sellaisen olotilan, että kaikki on hyvin, ja voi matkustaa mielessään minne vaan haluaa.

Miltä se tuntuu, kun pääse pikkukaupungista ensimmäisen kerran maailmalle.

Miltä se tuntuu, kun tietää, että kotiin ei voi enää palata.

Miltä se tuntuu, kun se mikä kerran paransi koko maailma, ei autakaan enää.


Minä en henkilökohtaisesti tiedä miltä se tuntuu, enkä haluakkaan tietää, mutta kyseisen tarinan poika tietää varmasti vastauksen noihin kaikkiin. Onko siinä järkeä, että pilaa itse oman elämänsä? Ei, mutta onko se lopulta niin helppoa elää vain ihan tavallisesti?

Nyt elokuvan katsoneena, voin sanoa että on. Vaikka käytänkin satunnaisesti reippaitakin määriä alkoholia, voisin hyvin elää ilmankin. Jo elokuvaa katsellessa säälin poikaa, jonka elämän ainoa tarkoitus on saada pää sekaisin. Oma elämä tuntuu joskus tylsältä, mutta loppujenlopuksi tuohon elämään verrattuna, jopa minulla menee hyvin!